• pagetitle pagetitle pagetitle

Over Martin

Mijn naam is Martin Bernhard. Ik houd me al ruim 25 jaar bezig met alles wat met de djembé te maken heeft.

Ik ben begonnen met het bouwen van djembes en dununs in een tijd dat deze trommels nauwelijks in Nederland te verkrijgen waren, dus ben ik ze zelf gaan hakken uit Nederlands hout. Zo heb ik met vallen en opstaan het vak geleerd en heb ik een tiental trommels met de hand gemaakt. Ik heb mijn HBO-studie afgemaakt en de dag na de diploma-uitreiking ben ik gaan werken voor Stiggelbout Slagwerk in Groningen, waarschijnlijk de eerste percussiespeciaalzaak. Jaap Stiggelbout leerde mij daar een trommel te maken op een grote draaibank. We hebben samen volop geëxperimenteerd met verschillende houtsoorten en vormen voor diverse trommels.

Sinds 1993 importeer ik de trommels grotendeels zelf en bewerk ik ze tot kwaliteitsproducten.

Martin Bernhard organiseert djembé workshops voor bedrijfsfeesten, personeelsuitjes, familiedagen

Ervaring die telt

Ik heb het genoegen gehad de djembe te leren bespelen tijdens dansbegeleiding van Afrikaanse spelers en virtuozen, zoals Oke Sene en Oumar Dioubate. Daarnaast heb ik in Brussel les gehad van Mamady Keita, een gedreven docente en een van de grootste djembe-spelers aller tijden. Ook heb ik in bands gespeeld met onder andere Delmundo Keita, Ousemane Seye, Bebey Youla, Salia Traore en Martin Gort.

Stichting Fankani

Ik heb de stichting Fankani opgericht, de eerste Nederlandse organisatie die Afrikaanse dans- en percussiecursussen in Frankrijk en Spanje aanbiedt. Bij Fankani hebben inmiddels veel Afrikaanse en blanke artiesten lesgegeven, waaronder Arafan Touré, Famoudou Konaté, Soungalo Coulibaly, Baba Touré, Hugh Anoi, Issa Sow, Youssouf Koumbassa, Mansa Camio en Sonja van Bockstaele. Een aantal van hen was onbekend, maar tegenwoordig zijn zij vaste docenten bij verschillende organisaties.

Docent, bandcoach en workshopleider

Als docent heb ik in eigen beheer en op muziekscholen lesgegeven in Almelo, Enschede, Tilburg, Lelystad, Dronten, Doetinchem, Zwolle, Deventer, Winterswijk en Zevenaar. Ook ben ik inzetbaar als bandcoach en workshopleider. Inmiddels heb ik de werknemers van veel kleine en grote bedrijven en de aanwezigen op vrijgezellenfeesten en bruiloften kennis laten maken met de djembe. Ook ben ik op veel scholen geweest om mijn kennis over de djembe over te brengen op kinderen en mijn passie met hen te delen.

Deze website gebruikt (technische) cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op onze website.